Profiel van Lidewey E.C. van der Sluis

Lidewey E.C. van der Sluis is hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. Tevens is zij buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika en visiting professor aan de Berlin School for Creative Leadership. Zij heeft 180+ publicaties op haar naam staan en opereert in de driehoek van wetenschap, bedrijfsleven, en overheidsinstellingen.

  Achtergrond
Zij studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie werd zij geboeid door het gedragsaspect binnen de economie. Waarom doen mensen de dingen die ze doen, en niet doen? Welke rol spelen talenten daarbij en wat is de invloed van keuzes en kansen op de ontwikkeling van mensen? Leerprocessen van arbeidskrachten werd haar onderzoeksgebied.

In de laatste fase van haar studie liep zij als docent Economie I en II stage op een Amsterdamse middelbare school en was zij werkzaam als organisatieadviseur. In beide omgevingen ontdekte ze dat het overdragen van kennis haar lag. Haar fascinatie voor het vak groeide en mondde uit in een keuze voor een promotieonderzoek en een PhD-opleiding bij het gerenommeerde Tinbergen Instituut. Zij was in die tijd werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een tussentijdse uitstap van een jaar naar de prestigieuze London Business School.

Na haar promotie werd Lidewey universitair docent respectievelijk universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Later stapte zij over naar de Nyenrode Business Universiteit, waar zij in 2008 werd benoemd tot hoogleraar. Ook werd zij daar vakgroepvoorzitter en directeur van het Center for Leadership & Management Development. Zij werd de eerste wetenschapper in Nederland die het vak Strategisch Talentmanagement ontwikkelde op basis van wetenschappelijke kennis en praktijkonderzoek. Hieruit ontstond het Powerhouse Competing for Talent. Dat is het externe netwerk van kennis- en zakenpartners rondom haar leerstoel waarmee zij onderzoeks- en onderwijsprogramma's ontwikkelt en uitvoert.

Vanaf 2012 is zij ook buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika en visiting professor aan de Berlin School of Creative Leadership. Daarnaast is zij toezichthouder en commissaris en vervult zij diverse nevenactiviteiten, zoals voor het curatorium van twee leerstoelen, de adviesraad van het vakblad Loopbaanvisie, en de redactie van het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties.

Profielschets (tbv keynotes)
Lidewey van der Sluis is een bevlogen spreker en vernieuwende denker met inzicht en visie op thema's als ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt, verantwoord leiderschap, duurzame inzetbaarheid, inspirerend werkgeverschap, verantwoord werknemerschap, en het vinden, binden, boeien en laten groeien en bloeien van mensen tot rendabele arbeidskrachten.
Zij is auteur van vele nationale en internationale publicaties, waaronder artikelen, boeken, boekhoofdstukken en is vaste columnist in het Nederlandse toonaangevende vakblad PW - De Gids. Zij heeft een prominente rol in diverse vakjury's en is internationaal actief als spreker, workshopleider, adviseur en coach in met name professionele dienstverlenende organisaties, onderwijs- en zorginstellingen.